بدایه النحو – انواع بدل – جلسه ۴۵

انواع بدل عبارت است از:

  1. بدل کل از کل
  2. بدل بعض از کل
  3. بدل مبائن
  4. بدل اشتمال

حتما بخوانید: فیلم آموزشی بدایه النحو

بدل این چنین تعریف می شود که: تابعی است که مقصود بدون واسطه حکم می شود. بنابراین متبوع را «مبدل منه» و تابع را «بدل» می نامند.

یکی از انواع بدل ٬ بدل کل از کل می نامند. این بدل عبارتست از: بدلی است که با مبدلٌ منه در مصداق مطابقت دارد ولی در مفهوم با آن مخالف است. مانند: «اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِیمَ – صِرَاطَ الَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَلَا الضَّالِّینَ – حمد ۶ و ۷»

از انواع بدل ٬ می توان به بدل بعض از کل اشاره کرد. در این نوع بدل٬ جزئی از اجزاء مبدلٌ منه یا فردی از افراد مبدلٌ منه مورد نظر می باشد. مانند:«لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَیْهِ سَبِیلً – آل عمران ۹۷»

جزوه نموداری کتاب «الفوائد الصمدیه»

نوع دیگری از بدل وجود دارد که با عنوان بدل اشتمال شناخته می شود. این نوع بدل بر معنایی که در متبوعش است دلالت دارد. مانند: «یَسْأَلُونَکَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ فِیهِ – بقره ۲۱۷»

نوع چهارم از انواع بدل ٬ بدل مباین نام دارد و بدلی است که با مبدلٌ منه مخالف می باشد. که خود بر سه قسم است:

  1. بدل غلط: هنگامی که ما اشتباهی در گفتار داریم و می خواهیم این اشتباه را تصحیح کنیم از این نوع بدل استفاده می کنیم. مانند: «جاء زیدٌ عمروً»
  2. بدل نسیان: بدلی است که برای از بین بردن اشتباه حاصل شده ذکر می شود. البته لازم به ذکر است که این اشتباه به صورت سهوی بوده است و منظورمان مبدلٌ منه نبوده که با کلمه ی بعدی این اشتباه را جبران می کنیم. مانند: « جاءَ‌ أبی أخی»
  3. بدل إضراب: برای بیان تغییر رأی و اعتقاد از این نوع بدل استفاده می کنیم. مانند: «حبیبی قمرٌ شمسٌ»

فیلم آموزشی انواع بدل (جلسه ۴۵)

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.