منطق ۲ – مقبولات – جلسه ۴۳

در ادامه از فیلم جلسات قبل٬ به ۳ عنوان دیگر که شامل مقبولات و مشبهات و مخیلات به عنوان مواد مورد استفاده در یک قیاس منطقی محسوب می شود٬ می پردازیم.

فیلم آموزشی مقبولات

تعریف مقبولات:

به قضیه هایی که افراد مورد وثوق اجتماع مانند رهبران و… بیان کرده اند و مردم نیز بدون هیچ استدلالی آن ها را پذیرفته اند و در محاورات بکار می برند را مقبولات می گویند. از جمله ی این مقبولات می توان به این موارد اشاره نمود: سخت ترین گناهان ان است که آن را کوچک بشماری. آن بد که خود نمی پسندی٬ با کس نکن ای برادر و….

مشبهّات:

قضایای کاذبِ صادق نما را مشبهات گویند و بر سه قسم می باشد:

  1. قضایای کاذب شبیه به یقینیات و بدیهیات. مانند: انسان شیر می خورد.
  2. قضایان کاذب شبیه مشهورات. مانند: برادرت را یاری کن هرچند که ظالم باشد.
  3. قضایای کاذب شبیه مسلمات.

با توجه با موارد بالا می توان  گفت که در مشبهات نوعی دو گانگی وجود دارد و جمله ی ما از یک وجه صحیح است و از وجه دیگر باطل می باشد.

مخیّلات:

به قضایایی که سبب تحریک قوه ی خیال انسان می شود و موجب انقباض یا انبساط روحی در انسان ها می شود.از جمله می توان به تشبیهات بدیع ویا مبالغه های لطیف و اغراق های ظریف اشاره کرد. مانند: خورشید قابل نیست و گرنه می گفتم جرقه ای است از نگاه تو.

در پایان بحث اصول یقینیات لازم است که این نکته را بیان داریم که یک قضیه ممکن است به اعتبارات مختلف٬ عناوین مختلفی را بگیرد. مثلا جمله ی «جزء کوچک تر از کل می باشد» به اعتباری از یقینیات اولیه می باشد و به اعتبار دیگر از مشهورات است و از سویی دیگر می تواند از مسلمات به شمار آید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.