فایل صوتی جهاد (لمعه)

یکی از مباحثی که در فقه شیعه به آن پرداخته می شود بحث جهاد می باشد، که شهید اول در کتاب لمعه به آن پرداخته است و همچنین شهید ثانی آن را شرح کرده است. در این مطلب ما فایل های صوتی باب جهاد که توسط استاد اشتهاردی تدریس شده است را برای دانلود در اختیار شما مخاطب گرامی قرار میدهیم.

فایل صوتی باب جهاد لمعه

نام فایلدانلود فایل
فایل زیپ شده تمام صوت های باب جهاد لمعه استاد اشتهاردی-بخش اولدانلود فایل
فایل زیپ شده تمام صوت های باب جهاد لمعه استاد اشتهاردی-بخش دومدانلود فایل
صوت های جهاد به صورت تفکیک شده درس به درسدانلود فایل

جهاد در لمعه

مصنف لمعه در کتابش ابتدا اقسام جهاد را بیان می کند و می فرمایدکه جهاد واجب کفایی است و بر هر فرد مسلمانی واجب است و بیان می کند که اقل مراتب جهاد حداقل در سال یک مرتبه است که باید با مشرکین جهاد شود.
در ادامه می فرماید که شرایط جهاد کدامند و در پایان هم فصولی را می آورد که در سرفصل های آن می آید.

سرفصل های باب جهاد

  • و هو اقسام
  • و یجب علی الکفایه
  • و اقله مره فی کل عام
  • و یشترط فی من یجب علیه الجهاد
  • و اکثره اربعون یوما
  • و هنا فصول
  • الاول فیمن یجب قتاله و کیفیه القتال و احکام الذمه
  • الفصل الثانی فی ترک القتال
  • الفصل الثالث فی الغنیمه
  • الفصل الرابع فی احکام البغاء
  • الفصل الخامس فی الامر بالمعروف

جهاد چیست؟

انسان مومن برای رسیدن به ایمان و استواری در آن واینکه به قرب خداوند متعال برسد باید راه های پرپیچ و خم و پر از مشقت را طی کند و با همه این مشقت ها مثل وسوسه های شیطان و نفس و انحراف های گوناگون مبارزه و جهاد کند که همه ی اینها از مصادیق جهاد است.
اما بحث و موضوع این مقاله در مورد جهاد در راه خداست که از نظر موضوع محدودتر می شود و شامل همه مصادیق جهاد نمی شود.

جهاد در لغت

معنی جهاد در لغت عبارت است از: از ریشه(ج ه د) به معنی تلاش کردن و توانایی و به آخر کاری رسیدن.
لذا این معنا عام است و در شرع مقدس اسلام گاهی وقت ها در معنی عام آن هم به کار رفته است مثلا از تعبیراتی چون (جهاد اکبر) که جهاد با شیطان است استفاده شده است.

جهاد در اصطلاح و شرع

در لمعه در تعریف جهاد آمده است:( الجهاد شرعاً بذل النفس و ما یتوقف علیه من المال فی محاربه المشرکین او الباغین فی سبیل اعلاء کلمه الاسلام علی وجه مخصوص)

درشرع جهاد عبارت است از بذل جان و مال به طریقی خاص برای جنگ کردن با مشرکان و یا افراد باغی در راه برتری یافتن کلمه اسلام.


جهاد در قرآن و روایات

در بیشتر آیات قرآن که درباره جهاد است کلمه(فی سبیل الله) آمده است که نشان دهنده ی آن است که جنگ در اسلام برای تجاوزکاری و انتقام جویی نیست و هدف آن فقط برپایی دین خدا و دفاع از آن می باشد.
در قرآن کریم در آیه ۱۲ سوره توبه آمده است: وَإِنْ نَکَثُوا أَیْمَانَهُمْ مِنْ بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَطَعَنُوا فِی دِینِکُمْ فَقَاتِلُوا أَئِمَّهَ الْکُفْرِ
( و اگر پیمان هایشان را پس از تعهدشان شکستند و در دین شما زبان به طعنه و عیب جویی گشودند، در این صورت با پیشوایان کفر بجنگید که آنان را [نسبت به پیمان هایشان] هیچ تعهدی نیست)
در زمینه جهاد، روایات فراوان است که نشان دهنده ی اهمیت موضوع می باشد.
در حدیثی از رسول خاتم صلوات الله علیه آمده است: اگر کسی از شمشیر در راه جهاد خدا استفاده کند کلید بهشت و اگر کسی برای طاغوت استفاده کند کلید جهنم و دوزخ است.

اقسام جهاد

  • جهاد ابتدایی ( به منظور اشاعه و گسترش دین اسلام در سرزمین های کفر و دعوت مردم به اسلام و به احتزار در آوردن پرچم دین اسلام و اجرای احکام این دین در این سرزمین ها انجام می گیرد.البته این جهاد به منظور پاسخ به حملات دشمن نیست بلکه فقط به منظور اشاعه اسلام است)
  • جهاد دفاعی ( با حمله دشمنان به مناطق اسلامی بر همه مسلمانان این نوع جهاد واجب می شود و بر همه مردم حتی کودکانی که توانایی دفاع دارند و همچنین زنان واجب است که از ناموس و کشور خود با تمام مال و جان دفاع کنند. در این جهاد که در شرایط حساسی صورت می گیرد اذن ولی فقیه لازم نیست.)
  • جهاد با نفس ( بالا ترین نوع جهاد است و مبارزه با نفس اماره است که به بدیها دستور می دهد که به فرموده رسول گرامی اسلام صلوات الله علیه جهاد اکبر نام دارد.)

فلسفه جهاد

دین اسلام مطابق فطرت انسان هاست. در وجود انسان ها امیال مختلفی وجود دارد که اگر کنترل نشود منجر به خسارت هایی می شود.
از جمله این امیال غضب است که در صورت عدم کنترل منجر به خسارت مالی و جانی به افراد دیگر یا سرزمین های دیگر می شود که باید با این موارد مبارزه کرد.
اقتضای فطری بودن اسلام این است که در مقابل تجاوز بیگانگان ایستادگی و مقاومت کنیم تا جان و مال و ناموس ما حفظ شوند و آسیب نبینند و این غضب های نابجایی که منجر به این گونه خسارت ها می شوند دفع شوند.

احکام جهاد

جهاد آداب زیادی دارد که به عنوان نمونه چند مورد را بیان می کنیم:

  • در عرب قبل اسلام جنگ در چهار ماه حرام بود که عبارتند از:
  • رجب
  • ذی قعده
  • ذی حجه
  • محرم
  • با آمدن اسلام این قضیه طبق روال عرب جاهلی ادامه پیدا کرد و مثل زمان جاهلیت، اسلام هم آن را تایید کرد.
    و یک استثنا در این ماهها وجود دارد و آن این که اگر دشمن شروع کننده جنگ باشد اشکالی در دفاع مشروع نیست.
  • فرار کردن از صحنه جنگ جایز نیست بلکه حرام است مگر آنکه تعداد افراد مسلمانان ازنصف تعداد افراد دشمن کمتر باشد که در این صورت مقاومت واجب نیست.
  • در زمان جنگ با دشمن، جنگیدن با هر وسیله ای که پیروزی را به دنبال دارد جایز است ولی چند مورد مکروه است.مثل قطع کردن درختان و پرتاب کردن آتش و …مگر درزمان ضرورت.

جهاد و شهادت

در همه ادیان برای کسانی که در راه اهداف کشورش کشته شوند احترام ویژه ای قائل هستند اما شهادت فقط در سایه دین معنا پیدا می کند و بدون دین معنا و مفهومی ندارد.
روزانه افراد زیادی به دلایل مختلف کشته می شوند اما به همه ی آنها شهید اطلاق نمی شود.
شهید کسی است که با ایثار و فداکاری و با اراده خود جان خود را فدای آرمان های مقدسی کرده است و به خون خود ارزش والایی بخشیده است و وارد حریم الهی و میهمان سفره ی خداوند شده است.
ارزش شهید به خاطر ایثاری است که در راه خداوند کرده است و ایثار یعنی خود را ندیدن.چون اگر خود را می دید دیگر حاضر به جان فشانی و دل کندن از خود نمی شد.

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.