استمناء

استمناء یا همان خود ارضایی مردان به‌اتفاق همه‌ی فقهای شیعه عملی حرام و از گناهان کبیره است. متأسفانه امروزه با اشاعه راحت‌تر فحشا و تصاویر تحریک‌آمیز و هم‌چنین وجود مشکلات اقتصادی و درنتیجه به تأخیر افتادن ازدواج جوانان، بعضی از پسران و جوانان مجرد مبتلا و گرفتار این گناه شده و با عواقب و آثار سوء آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. در ادامه این مقاله به بررسی علل و عواقب سوء استمناء و از همه مهم‌تر راه‌های عملی ترک این عمل زشت و مضر می‌پردازیم.

سخنرانی حجه الاسلام دانشمند (گناه استمناء)

استمناء چیست؟

خارج کردن منی از آلت تناسلی بدون داشتن مقاربت جنسی را استمناء می‌گویند. یعنی انسان با خود کاری کند که از او منی بیرون بیاید. در بعضی از روایات استمناء را مانند زنا و هم ردیف آن شمرده‌اند. امام صادق علیه السلام می‌فرماید: کل ما أَنْزَلَ بِهِ الرجُلُ ماءَهُ مِنْ هذا وَ شِبْهِهِ، فَهُوَ زِنا  استمنا و یا هر کار مشابه آنکه انسان به‌وسیله آن منی خود را بیرون بیاورد، زنا محسوب می‌شود. وسائل الشیعه، ج ۲۰، ص ۳۴۹

دوره کاربردی ترک گناه

مجازات استمناء

استمناء دارای مجازات در شرع اسلام است و این مجازات تعزیر است یعنی مقدار و چگونگی مجازات را حاکم شرع مشخص می‌کند. که در صورت تکرار گناه حاکم شرع، مجازات سخت‌تری را برای استمناء کننده در نظر می‌گیرد.

اثبات ارتکاب استمناء

استمناء از دو طریق اثبات می شود:

  1. گواهی دادن دو مرد عادل: اولین راه اثبات گناه استمناء شهادت دادن دو شاهد عادل است که گناه او را به چشم خود دیده باشند.
  2. اقرار خود گناهکار: راه دیگر اثبات گناه برای اجرای تعزیر اقرار خود گناه کار است که باید دو مرتبه به گناهش اقرار کند.

مضرات استمناء

در روایات امامان معصوم از استمناء به‌عنوان یک عمل و گناه بسیار زشت و ناپسند یاد شده و از طرفی یافته‌های محققان برای تأثیرات استمناء نیز نشان از مضرات بی‌شمار خود ارضایی حکایت دارد. در این بخش به بیان مضرات و آثار سوء استمناء می‌پردازیم.

آثار اخروی خودارضایی

از آن جا که استمناء یکی از گناهان بزرگ می‌باشد قطعاً پیامدهای سوء اخروی نیز به دنبال دارد و این مسئله با ابدیت انسان گره خورده بنابراین باید به‌شدت از خود حساسیت نشان داد. اگر گناه خود ارضایی هیچ ضرری جسمی یا روحی در دنیا نداشته باشد که دارد، شایسته است فقط به خاطر اجتناب از آتش جهنم و عذاب سخت الهی از این گناه دوری کرد. در زیر به بیان چند اثر گناه استمناء در سرای بعد از مرگ، اشاره شده است.

امام صادق علیه السلام درباره گناه استمناء می فرماید: ثَلاثَهٌ لا یکلمُهُمُ الله‏ یوْمَ الْقِیامَهِ وَ لاینْظُرُ إِلَیهِمْ وَ لا یزَکیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلِیمٌ… أَلناکحُ نَفْسَهُ

 سه گروه هستند که خداوند در روز قیامت با آنها سخن نمی‌گوید و آنان را پاکیزه نمی‌گرداند و به آن‌ها نگاه نمی‌کند و برای آنان عذابی دردناک خواهد بود… کسی که با خودش نکاح کند( خود ارضایی کند). وسائل الشیعه، ج ۲۰، ص ۳۵۳

استمناء

آثار دنیوی خودارضایی

خود ارضایی و استمناء به عنوان یک گناه اعتیاد آور می تواند زندگی انسان در دنیا را به تباهی به کشاند. در این بخش می توانیم ضررهای معنوی و روحی را از ضررهای جسمی تفکیک کنیم.

ضررهای معنوی و روحی خودارضایی

  1. دوری از خداوند: این گناه انسان را از خدا دور می کند و دوری از خدا خود عامل و منشأ مشکلات متعدد دیگری است.
  2. سرخوردگی و افسردگی بعد از ازدواج: استمناء باعث مشکلات متعدد جنسی از جمله عدم توانایی نعوظ و هم چنین زود انزالی می شود که می تواند روابط زناشویی را دچار مشکل کند و مرد را در ارضای جنسی همسرش ناتوان سازد.
  3. عصبانیت و زود رنجی: استمناء و خودارضایی تأثیر مستقیم و سوء بر روی مغز و اعصاب و روان انسان می گزارد.

ضررهای جسمی خودارضایی

  1. ضعف حافظه: ضعف حافظه و کم کاری مغز و ذهن یکی از عوارض شایع استمناء است که خود ضررهای جانبی دیگری را از جمله افت تحصیلی را در پی دارد.
  2. پیری زودرس: استمناء باعث ضعف عمومی بدن و در نتیجه پیری زودرس می شود.
  3. کاهش عملکرد مغز: استمناء باعث افزایش فشارخون در اعضای تناسلی و در نتیجه کاهش فشار خون در مغز و دیگر نقاط حساس بدن می شود که منجر به کم شدن عملکرد آن ها می شود.
  4. ضعیف شدن چشم ها: از دیگر عوارض شایع خود ارضایی در مردان کاهش قدرت بینایی آن هاست.
  5. عقیم شدن: از دیگر عوارض گزارش شده برای استمناء و خود ارضایی در مردان، ناتوانی آن ها برای بچه دار شدن است.

چگونه استمناء را را ترک کنیم؟

متاسفانه امروزه، برخی از جوانان گرفتار این گناه شده اند و درصدد رهایی از آن هستند. در این بخش به چند راهکار موثر و کاربردی برای ترک گناه خود ارضایی و استمناء اشاره می کنیم.

  1. توجه به خدا و توکل به او: خداوند منشأ همه خوبی‌ها و همه قدرت‌هاست، خدای ما خدایی است که ناممکن‌ها را ممکن می‌کند، ضعف را به‌قدرت تبدیل می‌کند، زشتی‌ها را زیبا می‌سازد. انسان باید برای دفع مشکل و گرفتن حاجت خود در او را بزند و از او کمک بخواهد و هیچ‌کسی به‌اندازه خدا خیرخواه ما نیست. تقویت برنامه‌های مذهبی ازجمله نماز خواند و قرائت قرآن می‌تواند قدرت و اراده لازم برای ترک گناه را بدهد.
  2. ورزش: ورزش علاوه بر فواید بی‌شماری که دارد می‌تواند انرژی‌های اضافه‌ی بدن را خالی کند و از طرفی نیز ورزش (به‌صورت مستمر و همیشگی) تأثیر فوق‌العاده‌ای روی افزایش قدرت اراده انسان دارد. و تنها چیزی که باعث می‌شود انسان در مواجه با گناه شکست بخورد همین ضعف اراده است چون همه از استمناء بدشان می‌آیند و به ضررهای آن واقف هستند درواقع هیچ کس دلش نمی‌خواهد استمناء کند اما تنها چیزی که باعث می‌شود مغلوب گناه و شیطان شود ضعف اراده است که ورزش مستمر می‌تواند این مشکل را حل کند.
  3. پرهیز از کارهای تحریک آمیز: کسی که می‌خواهد گناه استمناء را ترک کند یا از آن پیش‌گیری کند، تا می‌تواند باید از کارهایی که او را تحریک می‌کند پرهیز کند، نباید به تصاویر زنان برهنه نگاه کند، نباید مطالب شهوت‌آلود را بخواند و حتی نباید افکار جنسی را وارد ذهنش کند.
  4. اصلاح تغذیه: نوع تغذیه انسان ارتباط مستقیمی با میزان شهوت در انسان دارد. جوانان مجردی که در معرض این گناه هستند نباید غذاهایی با انرژی زیاد مصرف کنند و هم‌چنین در مصرف گرمی جات نیز نباید افراط داشته باشند.
  5. ازدواج: ازدواج علاوه بر مصون کردن انسان در برابر گناه استمناء و دیگر گناهان، انسان را به یک آرامش جنسی می‌رساند. همه جوانان و به‌خصوص جوانانی که در معرض گناه و آسیب زدن به خود قرار دارند باید تمام تلاششان این باشد که زودتر ازدواج کنند. راهکارهایی که در بالا گفته شد تنها انسان را مصون از گناه می‌کند، اما نمی‌تواند نیاز جنسی انسان را پاسخ دهد و حتی اگر جوانی قدرت گناه نکردن را هم داشته باشد باز به خطر نبود پاسخی برای شهوت جنسی‌اش همیشه تحت فشار است بنابراین راهکار اصلی و مناسب ازدواج است.

آیا با ترک استمناء اثرات آن از بین می رود؟

این سؤالی است که خیلی‌ها می‌پرسند که باید در جواب گفت بله اثرات سوء استمناء در صورت ترک آن از بین می‌رود اما تنها نکته‌ای که وجود دارد این است که باید این گناه برای همیشه ترک شود. اگر کسی این گناه را ترک کرد بعد از چند مدت (بستگی به‌شدت آسیبی که دیده است می‌تواند این مدت از چند ماه تا چند سال زمان ببرد) با ورزش و تحرک بدنی و تغذیه مناسب اکثر آسیب‌هایی را که دیده است از بین خواهند رفت.

آیا استمناء مفید است؟

شاید شما شنیده باشید پزشکان غربی استمناء و خود ارضایی را برای بدن مفید می‌دانند که باید در جواب گفت این یک دروغ بسیار بزرگ است و هیچ پزشک باسوادی چه شرقی و چه غربی چه مسلمان و چه غیرمسلمان استمناء و خود ارضایی را تأیید نمی‌کند. درواقع همه بررسی‌ها و همه پژوهش‌ها و آزمایش‌ها در مورد خود ارضایی نشان از مضر بودن این عمل می‌دهد.

استمناء در اسلام

اسلام خود ارضایی را نکاح با خود معرفی می‌کند و از زشتی و پلیدی این عمل می‌گوید و از آن منع می‌کند. در این بخش به بیان آیات و روایاتی که به عمل استمناء اشاره می‌کند می‌پردازیم.

در آیات قرآن

خداوند متعال در آیات ۵ تا ۷ سوره مؤمنون می‌فرماید تنها راه مجاز دفع شهوت از طریق ارتباط جنسی با همسر یا کنیز است و اگر کسی بخواهد در غیر این راه شهوتش را دفع کند، مجاز نیست.

وَالَّذِینَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ ﴿۵﴾

و آنان که نگه دارنده دامنشان [از شهوت های حرام] اند

إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَیْرُ مَلُومِینَ ﴿۶﴾

مگر در [کام جویی از] همسران یا کنیزانشان، که آنان [در این زمینه] مورد سرزنش نیستند. (۶)

فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاءَ ذَلِکَ فَأُولَئِکَ هُمُ الْعَادُونَ ﴿۷﴾

پس کسانی [که در بهره گیری جنسی، راهی] غیر از این جویند، تجاوزکار [از حدود حق] هستند. (۷)

در روایات اهل بیت

امام صادق علیه السلام: کُلّ ما اَنزَلَ بِه الرَّجُلُ مائَهُ مِن هذا وَ شِبهِه فَهُوَ زِنا

هر کاری که سبب شود انسان نطفه‌اش را خارج سازد، حکم زنا دارد و حرام است. وسایل الشیعه، ج ۱۴، ابواب النکاح المحرم، باب ۲۶، ح ۱ و باب ۲۸،ح ۲.

امام باقر علیه السلام: اِنَّ عَلِیّاً علیه السلام اُتِیَ بِرَجُلٍ عَبَثَ بِذَکَرِه حَتّی اَنْزَلَ فَضَرَبَ یَدَهُ حَتّی احْمَرَّتْ. قالَ: وَ لا اَعْلَمُهُ اِلّا قالَ : وَ زَوّجَهُ مِنْ بَیْتِ مالِ الْمُسْلِمینَ 

شخصی که استمناء کرده بود را خدمت حضرت علی علیه‌السلام آوردند (تا او را مجازات کند) حضرت به‌قدری روی دستش زد تا سرخ شد. سپس با بودجه‌ی بیت‌المال همسری برایش انتخاب کرد. وسایل الشیعه، ج ۱۸، ابواب نکاح البهایم، باب ۳، ح ۲

امام صادق علیه السلام در جواب مردی که راجع به خضخضه پرسیده بود فرمود: اِثْمٌ عَظیمٌ قَدْ نَهَی اللّهُ عَنْهُ فی کِتابِه وَ فاعِلُهُ کَناکِحِ نَفْسِه و لَوْ عَلِمْتَ بِما یَفْعَلُهُ ما اَکَلْتَ مَعَهُ، فَقالَ السّایِلُ: فَبَیِّنْ لی یَا ابْنَ رَسُولِ اللّهِ مِنْ کِتابِ اللّه فیهِ، فَقالَ: قَوْلُ اللّهِ: (فَمَنِ ابْتَغی وَراءَ ذلِکَ فَاُولئِکَ هُمُ الْعادُونَ) وَ هُوَ مِمّا وَراءَ ذلِکَ

گناه بزرگی است که خداوند متعال در قرآن مجید از آن نهی کرده است. و کسی که دست به این عمل زشت بزند مثل این است که با خودش آمیزش کرده است. و اگر می‌دانستی که چه کاری انجام می‌دهد با او هم‌غذا نمی‌شدی. سائل پرسید: کدام آیه‌ی قرآن دلالت بر حرمت استمناء دارد؟ امام فرمود: آنجا که خداوند فرمود: «کسانی که جز این (استفاده‌های جنسی از همسرانشان) را طلب کنند، تجاوزگرند» و استمناء مصداق «ماوراء ذلک» در آیه‌ی شریفه است. وسایل الشیعه، ج ۱۸، ابواب نکاح البهایم، باب ۳، ح ۴

اسحاق بن عمّار می‌گوید از امام صادق علیه السلام پرسیدم: اَلزِّنا شَرٌّ اَوْ شُرِبُ الْخَمْرِ و کَیْفَ صارَفی شُرْبِ الْخَمْرِ ثَمانُونَ و فی الزِّنا مِائَهٌ؟ فَقالَ: یا اِسحاقُ! اَلْحَدُّ واحِدٌ وَلکِنْ زیدَ هذا لِتَضییعِهِ النُّطْفَهِ وَ لِوَضْعِه ایّاها فی غَیْرِ مَوْضِعِه الَّذی اَمَرَهُ اللّهُ بِه

آیا زنا بدتر است یا شرب خمر؟ چرا حدّ زنا یک‌صد ضربه تازیانه، و حدّ شرب خمر هشتاد تازیانه است؟ امام فرمود: حد در هر دو یکی است و بیست تای اضافه در زنا، به خاطر آن است که زناکار نطفه را تضییع کرده، و آن را درجایی که خداوند متعال سفارش نموده قرار نداده است. وسایل الشیعه، ج ۱۴، ابواب النکاح المحرم، باب ۲۸، ح ۴

اگر معیار بیست شلّاق اضافه تضییع نطفه است، در استمناء هم این کار انجام می‌شود، پس حرام است. به تعبیر دیگر، هرچند در این حدیث سخنی از استمناء به میان نیامده، امّا عموم علّتی که در کلام امام آمده، شامل استمناء نیز می‌شود.

سوال درباره ترک عملی گناه استمناء

سوالی که مطرح شده است این است که چگونه گناه استمناء یا خود ارضایی را به صورت عملی ترک کنم؟ ترک این گناه، راهکارهای زیادی دارد که ما در دوره تغییر عادت و ترک گناه به طور مفصل به آن پرداخته ایم. در ادامه چند نکته مهم درباره روش های ترک این گناه بیان خواهد شد.

قدم اوّل برای ترک گناه استمناء

در قدم اول فرد باید تحلیل کند که چه چیزهایی زمینه افتادن به گناه استمناء را برایش ایجاد می کند. این مسئله در افراد مختلف، متفاوت است. از جمله عواملی که می تواند فرد را به گناه استمناء سوق دهد، می توان به موارد زیر  اشاره کرد:

  • دیدن فیلم های غیر اخلاقی
  • چشم چرانی در خیابان
  • روابط آزاد خانوادگی با نامحرم

پس فرد ابتدا باید خود را بشناسد و بیندیشد که در این چند دفعه ای که به گناه استمناء مبتلا شده،‌ چه عاملی او را به این گناه سوق داده است. باید دریابد که چه عملی سبب افتادن او به گناه شده است.

قدم دوم برای ترک گناه استمناء

برای قدم دوم، فرد باید شیطان را بشناسد. بطور کلی انسان بدون شناخت شیطان، نمی تواند بسیاری از گناهان را ترک کند.

  • شیطان برای بازداشتن انسان از انجام کارهای خیر، سعی می کند آن را به تاخیر بیندازد.
    • مثلاً اگر بخواهید صدقه بدهید، شما را وسوسه می کند که آن را به وقت دیگری موکول کنید. چون می داند که در تاخیر آفت وجود دارد و در بسیاری از موارد ممکن است فرد از انجام کار خوب منصرف شود.
  • اما در مقابل،‌ روش برخورد شیطان در قبال گناه و کارهای بد این است که شما را به عجله ترغیب می کند.
    • مثلاً اگر بخواهید غیبت کنید، شما را وسوسه می کند که همین الان آن را انجام دهید. یا در گناه چشم چرانی، فرد را دعوت می کند که موردی را که پیش آمده حتماً نگاه کند. پس شیطان سعی دارد شما در گناه عجله داشته باشید.

اگر شخص هنگامی که فکر گناه پیش می آید،‌ آن را به زمان دیگری موکول کند،‌ احتمال زیادی وجود دارد که آن را انجام ندهد.

وقتی شیطان،‌ انسان را به سمت گناه سوق می دهد، نمودار اشتیاق نفس به انجام گناه به صورت زیر است. ابتدا رشد می کند، به قله می رسد و کم کم فروکش می کند.

ترک گناه استمناء و خودارضایی

اگر شما صبر کنید تا اشتیاق به گناه از آن حد بیشینه عبور کند و کمتر شود، ترک آن نیز راحت تر می شود.

ما باید سعی کنیم روش شیطان را به صورت معکوس انجام دهیم. یعنی در کار خیر عجله کنیم و کار بد و گناه را به تاخیر بیندازیم.

افرادی که دچار گناه استمناء هستند نیز می توانند از این ترفند استفاده کنند.

چله ترک گناه استمناء

  • فرد ابتدا باید تحلیل کند که چه چیزی سبب افتادنشان به این گناه می شود. مثلاً فیلم های غیر اخلاقی.
  • فرد باید برای خود این قانون را بگذارد که هر وقت خواست فیلم ببیند، یک ساعت آن را به تاخیر بیندازد.
  • یک چله به این صورت عمل کند.
  • در چله بعدی سعی کند ۲ ساعت به تاخیر بیاندازد.
  • چله بعدی ۳ ساعت به تاخیر بیاندازد تا احتمال افتادن به گناه کمتر شود.

البته توجه داشته باشید که فرد نباید انتظار داشته باشد که با یک ساعت تاخیر به طور کامل درمان شود. ولی مطمئن باشید که با انجام این کار، احتمال افتادن به گناه کمتر می شود. مثلاً فردی که چند بار در هفته مبتلا به گناه استمناء بوده، با این ترفند تعداد دفعات تکرار گناه را کمتر و به ماهی یک بار رسانده است. بحث درباره گناه استمناء مفصل است ولی با این روش فرد می تواند میزان ابتلا به گناه را کاهش دهد. در دوره تغییر عادت، رفتار و ترک گناه نیز به این بحث، به طور مفصل پرداخته شده است.

2 پاسخ
  1. ناشناس
    ناشناس گفته:

    به گناه که آلوده بشی خداوند هم کمکی نمیکنه .
    گناه باعث ه نابودی فکر و اندیشه میشه

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.