فایل صوتی خمس (لمعه)

از بحث های دیگری که قسمت کوچکی از بحث های لمعه را تشکیل می دهد و شهید ثانی درباره آن بحث می کند بحث خمس است.بهتر فهمیدن بحث های لمعه با صوت های اساتید معتبر بسیار راحت و آسان می شود لذا برای آسان شدن فهم بحث خمس هم، صوت های استاد سید حسین هاشمیان را در این قسمت قرار دادیم تا مورد استفاده شما قرار بگیرد

خمس

فایل صوتی باب خمس لمعه

نام فایلدانلود فایل
فایل زیپ شده تمام صوت های باب خمس لمعه استاد هاشمیاندانلود فایل
صوت های خمس به صورت تفکیک شده درس به درسدانلود فایل

باب خمس در لمعه

در بخش خمس لمعه که مصنف بحث هایی را مطرح می کند که اینگونه می باشد.در ابتدای مباحث بیان می کند که خمس در هفت مورد واجب است و آن ها را نام می برد و مفصل در باره آن ها بحث می کند.
در ادامه بحث ها در باره وجوب پرداخت خمس منافع و سودهای کسب و کار بحث می کند تا به بحث اقسام شش گانه خمس می رسد که نصف آن سهم امام و نصف آن سهم سادات است.و بحث با خمس انفال به پایان می رسد.

سرفصل های باب خمس

  • و یجب فی سبعه:

الأول الغنیمه – و الثانی المعدن‏ – و الثالث الغوص‏ – و الرابع أرباح المکاسب‏ – و الخامس الحلال المختلط بالحرام-السادس الکنز – و السابع أرض الذمی المنتقله إلیه من مسلم‏

  • و یعتبر فی وجوب الخمس فی الأرباح‏
  • و یقسم الخمس سته أقسام‏
  • و نفل الإمام ع‏

معانی باب خمس

خمس درلغت

از نظر لغوی خمس یعنی یک پنجم از چیزی. و (اخماس) جمع آن است.

خمس در شرع

در اصطلاح شرع به مقدار یک پنجم هفت مورد با شرایطی معین و مشخص که بر هر مسلمان بالغ و عاقل واجب است آن را پرداخت کند.این کقدار سهم امام و سادات است.

خمس در قران

بحث از خمس در قران فقط در یک آیه آمده است که آیه ۴۱ سوره انفال می باشد.
وَ اعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ مِنْ شَیْ‏ءٍ فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِی الْقُرْبی‏ وَالْیَتامی‏ وَالْمَساکِینِ وَابْنِ السَّبِیلِ إِنْ کُنْتُمْ آمَنْتُمْ بِاللَّهِ وَ ما أَنْزَلْنا عَلی‏ عَبْدِنا یَوْمَ الْفُرْقانِ یَوْمَ الْتَقَی الْجَمْعانِ
بدانید هرگونه غنیمتی به دست آورید، خمس آن برای خدا، و برای پیامبر، و برای ذی‌القربی و یتیمان و مسکینان و واماندگان در راه (از آنها) است، اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز جدایی حق از باطل، روز درگیری دو گروه (باایمان و بی‌ایمان) [= روز جنگ بدر] نازل کردیم، ایمان آورده‌اید؛ و خداوند بر هر چیزی تواناست.
که در این آیه، قران پرداخت خمس را از نشانه های ایمان می داند.
بر اساس بعضی روایان کتاب مقدس دستور پرداخت خمس در زمان حضرت یوسف علیه السلام هم از جانب خداوند صادر شده بود.

خمس در روایات

اگرچه در قران یک آیه بیشتر درباره خمس و وجوب آن نیامده ولی روایات زیادی از اهل بیت علیه السلام وارد شده است که به خوبی مسئله خمس را تبیین و تفسیر می کنند و بعضی از آثار نپرداختن خمس را بیان می کنند.
برای نمونه امام  باقر علیه السلام می فرماید: براى هیچ کسی حلال نیست که مالی که خمس آن را نداده اند را خریدارى کند مگر آنکه حق ما را به ما برساند.
در رساله عملیه فقها احکام خمس به خوبی آمده است که برای فهم بهتر آن لازم است به آن مراجعه کنیم.

فلسفه پرداخت خمس

احکام اسلامی تماما بر پایه و اساس مصالح و مفاسد بنا نهاده شده اند.از جمله این احکام هم خمس می باشد که بی شک مثل بقیه احکام به خاطر مصلحت و فایده ای واجب شده است.
قطعا و مسلما اهل بیت علیه السلام برای گذران امور زندگی به خمس نیاز نداشتند ولی  برای موارد دیگرمثلا هدفشان پاک کردن مال مردم بود یا در بعضی روایات از خمس به نام حق امارت و حکومت نام برده شد و لذا  برای اداره حکومت اسلامی از آن استفاده می کردند. چنانکه امام رضا علیه السلام میفرماید: خمس کمکى بر دین و اهداف دینى، خاندان و دوستان ماست.

موارد وجوب خمس

خمس در هفت چیز واجب است که عبارتند از:

  1. منفعت کسب: هر گاه انسان از طریق تجارت یا کسب و کار مالی را به دست آورد واجب است یک پنجم آن را طبق دستور به امام یا نائب امام پرداخت کند.
  2. معدن: اگر پس از کسر مخارج قیمت آن به اندازه پانزده مثقال طلا برسد.
  3. گنج: با همان شرایط معدن
  4. مال مخلوط به حرام.
  5. جواهری که از درون دریاها به دست بیاید مثل مروارید.
  6. آن زمینی که مسلمان از کافر ذمی می خرد.
  7. غنائم و اموالی که از جنک با کافران حربی به دست می آید به شرطی که با حکم و اذن امام باشد.

نحوه پرداخت خمس

خمس به شش قسمت تقسیم می شود که یک بخش(نصف) از خمس که مربوط به امام می باشد و اصطلاحا سهم امام نامیده می شود باید به دست امام برسد اما در زمان غیبت فقهای جامع الشرایط آن را دریافت می کنند و در راه اسلام و تقویت آن مصرف می کنند.
و بخشی دیگر(نصف دیگر) که به سادات بنی هاشم نیازمند می رسد که اصطلاحا سهم سادات نامیده می شود که درباره چگونگی پرداخت آن اختلاف وجود دارد ولی بیشتر مراجع اعتقاد دارند که باید آن را به حاکم شرع یا مرجع تقلید تحویل داد و یا اگر او اجازه داد به سادات نیازمند پرداخت کرد.

سال خمسی

هر مکلفی که به سن تکلیف رسید و عاقل و بالغ شد باید یک روزی را در سال به عنوان سال خمسی مشخص کند و در آن روز اموال و مواردی که خمس به آن تعلق می گیرد را بررسی کند و خمس آن را پرداخت کند که به آن سال خمسی می گویند.
و این یک روز به عنوان سال خمسی برای هر کسی متفاوت است چون زمان درآمد هر کسی با دیگری فرق می کند.
مثلا برای کاسب اولین سودی که دریافت کرده یا کارمند اولین حقوقی که دریافت کرده و…

.

خمس در زمان غیبت

از موارد اختلاف فقها در مسئله خمس این مورد است که حالا که امام معصوم حضور ندارد خمس باید به چه کسانی پرداخت شود.
که بیشتر مراجع معتقدند باید در مواردی مصرف شود که اگر الان امام معصوم حاضر بود راضی به مصرف خمس در آن مورد بود مثل امور مربوط به یشرفت اسلام و امور مدارس و مساجد و…

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.