فایل صوتی قضاء (لمعه)

از بزرگترین و مهمترین نیازهای جامعه بشری، قضاء و قضاوت کردن است و حکومت به صورت اساسی به آن وابسته است و فقهای اسلامی هر کدام در کتب خود در باره آن مفصل بحث کرده اند.
مصنف لمعه هم مثل بقیه فقهای اسلامی درباره این موضوع در کتابش بحث می کند.
ما هم فایل های صوتی باب قضاء را برای دانلود شما مخاطبین گرامی قرار داده ایم تا از آن استفاده لازم را ببرید.

صوت قضاء

فایل صوتی باب قضاء لمعه

نام فایلدانلود فایل
فایل زیپ شده تمام صوت های باب قضاء لمعه استاد اشتهاردی-بخش اولدانلود فایل
فایل زیپ شده تمام صوت های باب قضاء لمعه استاد اشتهاردی-بخش دومدانلود فایل
صوت های قضاء به صورت تفکیک شده درس به درسدانلود فایل

باب قضاء در لمعه

در بحث قضاء لمعه مصنف می فرماید قضاوت واجب کفایی است و نحوه ی اثبات ولایت قاضی را بیان می کند و می فرماید قاضی از بیت المال ارتزاق می کند و این که قااضی باید بین دو خصم مساوی رفتار کتند و هر کسی از خصم شروع به صحبت کرد حرف او را بشنود.
بحث رشوه هم طبق قول مصنف حرام و بر قاضی مسنحب است که تا می تواند بین دو خصم صلح برقرار کند.در ادامه کتاب طریقه حکم کردن قاضی را بیان می کند و درباره قسم خوردن مطالبی را بیان می کند.
در پایان بحث ها با بحث درباره شاهد و قسم و درجایی که تعارض وجود دارد بحث را به پایان می برد.


 سرفصل های باب قضاء در لمعه

  • و هو واجب کفایه
  • و تثبت ولایه القاضی
  • والمرتزقه من بیت المال
  • و یجب علی القاضی التسویه بین الخصمین
  • و اذا بدر احد الخصمین بدعوی سمع منه
  • و تحرم الرشوه
  • ویستحب له قبل الحکم ترغیبهما فی الصلح
  • و القول فی کیفیه الحکم
  • القول فی الیمین
  • القول فی الشاهد و الیمین
  • القول فی التعارض
  • القول فی القسمه

قضاء چیست؟

از منصب های خیلی مهم و پرخطر یک جامعه منصب قضاء است که از جانب خداوند در ابتدای امر به رسول خاتم صل الله علیه و آله و سپس از طرف آن حضرت به ائمه معصومین صلوات الله علیهم واگذار شده است.
در اداره یک کشور ارکان مهمی دخالت دارند که باعث قوام حکومت ها می شوند.از جمله این ارکان، قضاء و قضاوت کردن است که کاربرد اصلی آن در موارد نزاع و اختلافات مختلف و حل و فصل این اختلافات است و طبیعتا انسان در راه رسیدن به اهداف خود و رابطه ای که با دیگران دارد گاه در این روابط دچار اختلاف با دیگران می شود و برای خاتمه دادن به این امر باید میان دو خصم داوری و قضاوت صورت گیرد.
از جمله این حکومت ها، حکومت اسلامی است که یکی از ارکان و باعث پایداری این حکومت هم امرقضاء است.


قضاء در لغت

معنای لغوی قضاء عبارت است از حکم کردن و داوری کردن

قضاء در اصطلاح و شرع

استفاده از ولایتی که از طریق شرع وجود دارد در راستای حکم کردن هنگام نزاع و حل کردن آن و همچنین حکم کردن در مصالح عمومی مردم و جامعه با رعایت شرایط که در شرع مقرر شده است.

قضاء در قرآن و روایات

در قران معانی مختلفی برای لفظ قضاء به کاربرده شده است مثل امر کردن و اراده کردن و خلق کردن و اعلان کردن اما معنای اصلی آن همان حکم و دادرسی است.
خداوند متعال در آیه ۲۰ سوره غافر می فرماید: وَاللَّهُ یَقْضِی بِالْحَقِّ ۖ وَالَّذِینَ یَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ لَا یَقْضُونَ بِشَیْءٍ ۗ إِنَّ اللَّهَ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ(و خدا به حق داوری می کند، و معبودانی را که [مشرکان] به جای او می پرستند [چون از هر جهت ناتوانند] هیچ گونه داوری نمی کنند؛ یقیناً خدا شنوا و بیناست.)
اولین کتابی که در باره قضاوت، توسط شیعیان نوشته شده است توسط یکی از صحابی رسول الله به نام ابورافع است.
جایگاه و منصب قضاوت آنقدر مهم است که در حدیثی امام صادق علیه السلام قضات را به جهار دسته تقسیم می کند و می فرماید سه دسته از این چهار دسته در آتش و فقط یک گروه سربلند و وارد بهشت می شوند و آن گروه کسانی هستند که از روی علم و به حق قضاوت کنند.

اهمیت منصب قضا در اسلام

چون در بحث قضاوت به فرموده حضرت امام خمینی(رحمه الله علیه) با جان و مال و آبروی مردم سر و کار داریم از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
به فرموده قرآن در آیه ۴۳ سوره مائده غرض همه انبیا از آوردن کتاب های آسمانی، داوری کردن است که می فرماید: وَکَیْفَ یُحَکِّمُونَکَ وَعِنْدَهُمُ التَّوْرَاهُ فِیهَا حُکْمُ اللَّهِ ثُمَّ یَتَوَلَّوْنَ مِنْ بَعْدِ ذَلِکَ  وَمَا أُولَئِکَ بِالْمُؤْمِنِینَ(گونه تو را داور قرار می دهند در حالی که تورات که در آن حکم خداست نزد آنان است؟ سپس بعد از آنکه میانشان با حکمی که مطابق حکم تورات است داوری کردی روی برمی تابند، و [این روی برتافتن نشانه این است که] آنان [به تورات هم] ایمان ندارند.)
و چون کتاب های همه انبیا از جانب کسی است که به همه امور آگاه است، لذا بهترین داور هم حضرت حق تعالی و کسانی هستند که از جانب ایشان آمده اند. لذا کار هرکسی نیست که این امر خطیر را برعهده بگیرد و با این بیانات معنای حدیث امام صادق علیه السلام به خوبی روشن می شود که چرا سه دسته از چهار دسته قضات در آتش هستند.

ارکان قضاوت

قضاوت از چهار رکن اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:

  1. قاضی (کسی که وظیفه داوری و حکم کردن را دارد)
  2. مدعی (کسی که ادعایی را علیه دیگری دارد)
  3. مدعی علیه (کسی که ادعا بر علیه او شده است)
  4. مدعی به (آن چیزی که مورد ادعا قرار گرفته است و در مورد آن اقامه دعوا شده است)

صفات قاضی

برای تحقق هدف اصلی قضاء که دادرسی است باید قاضی که حکم را صادر می کند صفاتی را داشته باشد تا این هدف مهم محقق شود.این صفات بالغ بر ۲۷ مورد می باشد که برخی از این شرایط عبارتند از:

  • بالغ باشد
  • عاقل باشد
  • عادل باشد
  • مرد باشد
  • حلال زاده باشد
  • اعلم نسبت به علمای دیگر شهر مورد قضاوت باشد
  • حافظه متعارف داشته باشد

قاضی منصوب و قاضی تحکیم

  • اگر کسی تمام شرایط لازم برای امر قضاء و قضاوت کردن را داشته باشد و از طرف امام معصوم علیه السلام متصدی این امر شده باشد را قاضی منصوب می گویند.
    نصب اینگونه قاضی یا به صورت نصب عام است یا به صورت نصب خاص(مثلا امام کسی را برای قضاوت در منطقه ای منصوب می کند).
    در زمان غیبت امام عضر عج الله تمامی قضات حاضر بر منصب قضاء به صورت نصب عام، امر قضاوت بر عهده ی آنهاست.
  • اگر در موردی که اختلاف بین دو نفر رخ داد و آن دو طرف دعوا راضی هستند تا نفر سوم یا نفراتی چند، بین آنها حکم و داوری کنند به اینگونه قاضی، قاضی تحکیم گویند.این قاضی باید تمام شرایط قاضی منصوب را داشته باشد مگر نصب و اجازه از جانب معصوم را.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.