مکاسب – کافر ۳(مرتد فطری) – جلسه بیست و نهم

در این جلسه به حکم خرید و فروش مرتد فطری می پردازیم. در گذشته آمد که صاحب مفتاح الکرامه بحثی را مطرح کرده اند و جناب شیخ این چنین پاسخ داده اند که: عبد بعد از اینکه مرتد شود خواه مرتد فطری باشد یا ملی باشد هیچ خلافی نیست در آن که در ملکیت مالک باقی می ماند پس انتفاع دارد.

فیلم آموزشی مرتد فطری

 در ادامه دلایلی را می آوریم که مرتد مالیت دارد و ملکیت می آورد.
۱) مرحوم محقق حلی از کتاب شرایع: جناب شیخ می فرماید که رهن مرتد صحیح می باشد. و هنگامی که رهن صحیح باشد به معنای ملکیت است.
۲) مرحوم علامه حلی در کتاب شرایع : رهن مرتد صحیح است هر چند که مرتد فطری باشد البته با اشکالی که وجود دارد یعنی اینکه در معرض تلف است.
۳) محقق کرکی در جامع المقاصد: وی می فرماید که منشا پیدایش اشکال دو جیز است: ۱- یکی این که بیع مرتد جایز است پس به طریق اولی رهن ان نیز جایز است. ۲- دیگر این که مقصود بیع حاصل است اما مقصود رهن گاهی اوقات حاصل نمی شود زیرا مرتد فطری که حتما کشته می شود. مرتد ملی هم ممکن است توبه نکند اما سپس جواز رهن مرتد را اختیار کرده است.

حتما بخوانید: فیلم آموزشی مکاسب

۴) جناب علامه در کتاب تذکره گفته است که مرتد اگر مرتد فطری باشد در جواز بیع او اشکال وجود دارد و منشا پیدایش این اشکال دو چیز است:

  1. از یک طرف دو حکم با یکدیگر تضاد دارند
  2. از طرف دیگر ملک بودن او باقی است و کسب و درآمد او برای مولایش می باشد.

حتما بخوانید: فیلم آموزشی آموزش فقه – احکام

اما در مورد مرتد ملی بهتر است بگوییم بیعش صحیح می باشد ریرا قتل او حتمی نیست چرا که ممکن است توبه کند و در نتیجه کشته نخواهد شد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.